23. dec, 2021

Vem äran tillhör i församlingen

Söndagen den 19 december sände Sveriges television en mässa från vadstena kloster under rubriken Gudstjänst. Någon Gudstjänst blev det dock inte eftersom man tillägnade mässan Jesu mor Maria och inte Gud. Innan mässan säger en av nunnorna som intervjuas inför mässan så här: "...så är det alldeles utmärkt att göra en votivmässa till hennes (Marias) ära".

Paulus, vår apostel, skrev om äran i församlingen och i Gudstjänsten. Det går att läsa i
efesierbrevet kapitel 3:14ff:

"Därför böjer jag mina knän inför Fadern,  han från vilken allt som kallas far i himlen och på jorden har sitt namn. Jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande,  att Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken.  Då ska ni tillsammans med alla de heliga kunna fatta bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt bortom all kunskap. Så ska ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. Han som kan göra långt mycket mer än allt vi ber om eller tänker oss genom den kraft som verkar i oss, hans är äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla generationer i evigheters evighet. Amen."

Visst såg vi i Guds ord att äran i församlingen tillhör Gud och Jesus Kristus.
Visst såg vi i Guds ord att det är Kristus som ska bo i våra hjärtan.

Aposteln Petrus undervisade också om vem som äran tillhör. Så här uttrycket Petrus det:

"Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds mångfaldiga nåd. Om någon talar ska han tala i enlighet med Guds ord. Om någon tjänar ska han tjäna med den kraft som Gud ger, så att Gud i allt blir ärad genom Jesus Kristus. Hans är äran och makten i evigheters evighet. Amen. " (1 Petrus 4:10ff).

Visst såg vi att även Petrus ger Gud och Jesus Kristus äran.


Hur ser då Jesus på sin moder Maria? Vilken plats i mänskligheten har hon ur Jesu perspektiv? Jo, det förklarade Jesus så här:

"Nu kom hans mor och hans bröder. De stannade utanför och sände bud till honom och kallade på honom. Folket som satt omkring honom sade: "Se! Din mor och dina bröder är här utanför och frågar efter dig." Han svarade: "Vem är min mor? Och vilka är mina bröder?"  Han såg på dem som satt runt omkring honom och sade: "Här är min mor och mina bröder. Den som gör Guds vilja är min bror och min syster och min mor." (Markus 3:31ff).

Visst såg vi i Guds heliga ord att Maria jämställs med alla andra i Guds familj som gör Guds vilja. Varken mer eller mindre.