6. jun, 2021

Vad känner en man?

Igår läste jag en artikel av en ung man som berättade hur vanligt det är att män inte orkar leva för att mannen inte får berätta vad han känner. Att han inte får berätta om vad han känner beror på att det finns en falsk uppfattning om att män inte ska tala om sina känslor.

Vad är då egentligen sant om vad män och pojkar kan känna?

När man kommer till en bibelsida online kan man skriva en känsla i sökrutan o se vilka träffar man får. Blir det ingen träff så prova att skriva in ett liknande ord. När man skriver "deprimerad" blir det ingen träff men skriver man "ledsen" och "sorgsen" finns det träffar. Många träffar blir det på "bedrövad" och ett tillfälle med bedrövelse var när lärjungarna fick veta att Jesus skull dö:"När de var samlade i Galileen sade Jesus till dem: "Människosonen ska utlämnas i människors händer, och de ska döda honom. Men på tredje dagen ska han uppstå." Då blev de djupt bedrövade." (Matt 17.22ff).

Kan man föreställa sej situationen? En knepig sak i det som Jesus berättar är ju att samtidigt som han berättar att han ska dö så berättar han ju faktiskt samtidigt att han ska uppstå. Men uppståndelsen tycks liksom drunkna i budskapet att han ska tas ifrån dem och dödas. Det är inte så svårt att förstå att det är så man reagerar när någon säger att den ska tas ifrån en och dö. Det går ju liksom inte att glädjas åt uppståndelsen förrän man fått ta in den sorgliga biten som sker innan och bearbetat den. I situationen befinner sej alltså en hel hög med män som uttrycker bedrövelse i form av sorg och kanske någon form av det vi i dag kallar ångest.

Vi knatar framåt i tiden, efter Jesu död och uppståndelse för att se vad lärjungarna kände då.

"Glädje" ger över 250 träffar i sökrutan hos folkbibeln och en av träffarna är där Petrus citerar ett stycke ur GT-profeten Davids glädjebudskap: "Jag har alltid Herren för ögonen. Han är vid min högra sida för att jag inte ska vackla. Därför gläds mitt hjärta och jublar min tunga." (Apg 2:24ff).

Behöver vi vara psykologer eller psykoterapeuter för att förstå att både män, pojkar, kvinnor och flickor behöver känna och leva med känslor?

Jag tror att vi behöver känna mer och lyssna på känslorna mer och prata om dem med förståelse och respekt. Vad händer om vi slutar känna?

Vad gjorde Jesus när han kände sej bedrövad och sökte någon som alltid lyssnar och förstår?

"Sedan gick Jesus med dem till en plats som kallas Getsemane, och han sade till lärjungarna: "Sätt er här medan jag går dit bort och ber." Han tog med sig Petrus och Sebedeus båda söner, och han greps av sorg och ångest och sade till dem: "Min själ är djupt bedrövad, ända till döds. Stanna här och vaka med mig." Han gick lite längre fram, föll ner på sitt ansikte och bad: "Min Far! Om det är möjligt, så låt den här bägaren gå förbi mig. Men inte som jag vill, utan som du vill." Han kom tillbaka till lärjungarna och fann att de sov. Då sade han till Petrus: "Så ni kunde inte vaka en enda timme med mig?" (Matt 26:36ff)

Såg du! Jesus sökte stöd och tröst hos lärjungarna men lärjungarna satte sej ner och somnade! Det var väl schyssta kompisar?! Vad lär vi oss?
-Jesus vet vad vi kan känna.
-Jesus vet att människor kan vara ett stöd men inte alltid och då ropar man "Min Far"! Man behöver inte som Jesus vara utomhus och ropa rakt ut. Man kan även ropa inombords tyst i t.ex. ett klassrum eller på en arbetsplats när man hamnar i en situation som man inte klarar själv. Det kan vara att en klasslärare eller en arbetskamrat gör något dumt och man vill ha hjälp från han som alltid hör och förstår.
-Jag tycker att det även är intressant att Jesus vågade säga ifrån när vännerna svikit honom och somnat när han hade det så svårt.

-Vad har vi lärt oss mer?

Jag tycker att du som är en pojke eller en man ska vara stolt över känslor som gör dej levande på det goda sättet. Gud har en tanke med dej och dina känslor och kom ihåg att Gud är ju själv en man som känner mycket, så ja, känn på! Känslor som är goda tackar man för och känslor som behöver komma bort ber man för. Ibland kommer goda känslor snabbt och i bland får man be om dem länge. Ibland försvinner dåliga känslor snabbt och ibland får man be länge om hjälpen. Att tacka för det goda och be om hjälp med det dåliga är ett av de största bevisen på tro som i grunden handlar om förtroende. "Min Far, Tack och hjälp".

/Ulrika