3. feb, 2021

Mobbad och behandlad fel?

Är du mobbad? Behandlar människor dej fel?

Jesus vill hjälpa dej och trösta dej.

Hur?

När man ber får man styrka och glädje att klara av stunden och när man behöver mer hjälp ber man igen bara. Som när ett barn ber jättebra föräldrar om något fast ännu bättre. Man får be hur ofta man vill och på det sätt man vill och kan. "Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus." (Fil 4:6-7).

Såg vi att den frid vi får "övergår allt förstånd"? Det tror jag kan betyda att vi får lita på att Jesus ger oss ett lugn och en tröst även när vi själva inte kan tro det. Att det liksom inte går att förklara på ett mänskligt vis hur man kan få en så stor frid fastän man är så ledsen. Prova att be Gud om friden så ger han dej den.

"Ständigt, natt och dag, tänker jag på dig i mina böner" (2 Tim 1:3). Den som sade detta var Paulus, vår (hedningarnas, tex svenskarnas) Apostel när han skrev till en ung vän han kände stor omsorg om. Såg vi i texten att Paulus tänkte på Timoteus ständigt i sina böner. Bönen pågick "ständigt", flera gånger om dagen, alla dagar i veckan året runt. Ibland flera gånger på natten och ibland flera gånger på dagen och allt däremellan. Som med alla andra våra kommunikationer, "då och då" hela tiden efter verkliga behov. Paulus hoppades också på det som hans vänner bad om "Jag hoppas nämligen att ni genom era böner ska få mig tillbaka" (Filemon 1:22). Bönen är både sättet att vara själv med Gud och tala med Gud och att tala med Gud tillsammans.

Ibland inträffar enorma bönesvar som när Israels folk blev befriade från slaveriet i Egypten. För dej som inte känner till historien var Israels folk slavar under egyptiska faraonerna under flera hundra år och till sist hjälpte Herren sitt folk att fly från Egypten. Under flykten kom faraos män efter de flyende slavarna men då öppnade Herren en väg genom Röda havet och när folket räddats på andra sidan sjöng de ut sin tacksamhet till Herren.

”Jag vill lovsjunga Herren, högt är han upphöjd. Häst och ryttare störtade han i havet.
Herren är min styrka och min lovsång," (2 Mos 15:2)

Visst behöver Herrens styrka vara så här för att kunna klyva ett hav och bereda väg för de flyende slavarna: "Gud förde dem ut ur Egypten. Hans styrka är som vildoxens" (4 Mos 23:22)

När vi inte orkar med elaka människor får vi be till en Gud som är stark som en vildoxe och som har omsorg om oss! "Och kasta alla era bekymmer på honom, för han har omsorg om er." (1 Pet. 5:7)

Ett bibelställe som jag tycker är jobbigt att läsa om för att det är så mycket ondska i berättelsen är där Paulus och hans kompis Silas blivit misshandlade och fängslade. Fast det som sedan är så intressant att läsa är hur de i fängelset bad och lovsjöng till Gud. "Vid midnatt var Paulus och Silas i bön och lovsång till Gud medan fångarna lyssnade på dem." (Apg 16:25)

Slutligen vill jag ge dej mitt hetaste tips. Du behöver inte veta vad du ska be om eller hur du ska göra annat än att börja prata med Gud därför att:"er Far vet vad ni behöver innan ni ber honom om det" (Matt 6:8) Han som är "Far" här är alltså pappa Gud i himmelen.

Om du mår så dåligt att du inte orkar be eller inte riktigt vet vad du ska be om utan bara känner att du måste be så räcker det att säga "Gud, jag behöver dej, du vet vad jag behöver, jag ber om det." Och sedan tackar man för att han vill hjälpa och när hjälpen kommer tackar man för det. Han vill att du är hans barn.

"Men Jesus kallade dem till sig och sade: "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte, för Guds rike tillhör sådana som de." (Luk 18:16) "Barnen" här betyder barn i alla åldrar, det handlar om "barnasinnet" och inte om ålder. Unga som gamla med barnasinnets förhållningssätt är välkomna till Gud och bli hans barn. Precis när du vill.

/Ulrika